جمعه, 7 اردیبهشت 1403 2024,April

رونق فروش گواهی‌های سپرده ۱۸درصدی در بانکها

24 خرداد 1401
رونق فروش گواهی‌های سپرده ۱۸درصدی در بانکها

به گزارش  بانک اول به نقل از مهر، بازارهای ارز، طلا و سکه به عنوان بازارهای موازی سرمایه‌گذاری های بانکی مدتها است که روی آرامش را به خود می‌بینند و اگر هم نوسانی هم داشته است، در حدی بوده که رغبتی برای سرمایه‌گذاری در آن از سوی مردم وجود نداشته است. تقریبا یکسالی هست که بازار ارز در ایران روی آرامش دیده و به تبع آن، طلا و سکه هم که یک نگاه خود را در تعیین قیمت، همواره به قیمت ارز داشته‌اند هم، نوساناتی طبیعی و منطقی را تجربه می‌کنند.

در این میان، بسیاری از افرادی که نیمه اول سال گذشته برای خارج کردن سپرده‌های خود و خرید سکه و ارز به عنوان سرمایه‌گذاری به بانکها مراجعه می‌کردند، ماهها است که دوباره به این نتیجه رسیده‌اند که بانکها می‌توانند مکان‌های امنی برای سرمایه‌های آنها باشند و بنابراین موجی از بازگشت منابع مالی مردم به بانکها جهت سپرده‌گذاری ایجاد شده است.

آنگونه که آخرین آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد، مانده سپرده‌ها تا پایان ماه ابتدایی تابستان، از افزایش 26.9 درصدی و تسهیلات بانکی از رشد 21.7 درصدی برخوردار بوده است. این در حالی است که مانده کل سپرده‌ها، بالغ بر 22165.1 هزار میلیارد ریال شده که نسبت به مقطع مشابه سال قبل که رقم 4696.4 هزار میلیارد ریالی را به ثبت رسانده، 26.9 درصد رشد داشته و نسبت به پایان سال قبل نیز که حدود 1491.7 هزار میلیارد ریال بوده، رشد 7.2 درصدی را به ثبت رسانده است.

در این میان، بیشترین مبلغ سپرده‌ها مربوط به استان تهران با مانده 11969.8 هزار میلیارد ریال بوده است که این خود نشانگر آن است که مردم اقبال بیشتری به سپرده‌گذاری در بانکها داشته‌اند.

یکی از متصدیان بانکی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بانکها به تازگی با ورود دوباره به طرح جذب سپرده تلاش دارند تا بخشی از منابع مالی در اختیار مردم را به بانکها برگردانند. بر این اساس، طرح‌هایی را برای صدور گواهی اوراق سپرده بانکی با نرخ تضمین‌شده 18 درصدی آغاز کرده‌اند که البته باز هم برخی از بانکها، در قالب دو قرارداد مجزا تلاش دارند تا برای ارقام بالاتر که اقدام به سپرده‌گذاری می‌کنند، جذابیت ایجاد کنند؛ به نحوی که بعضا نرخ تا 20 درصد هم افزایش می‌یابد.

وی افزود: البته مردم هم نسبت به ثبت نام برای دریافت این گواهی‌های سپرده اقدام کرده و بنابراین میزان سپرده‌گذاری در بانکها طی ماههای گذشته به ویژه از مرداد به بعد، با افزایش مواجه بوده است.

بررسی آمار بانک مرکزی حکایت از آن دارد که نسبت تسهیلات به سپرده‌ها در تیرماه 98 بعد از کسر سپرده قانونی، 81 درصد است که نسبت به پایان تیرماه 1397 و پایان اسفند 1397، به ترتیب 3.5 و 0.3 واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. نسبت مذکور در استان تهران 96.3 درصد و در استان کهگیلویه و بویراحمد 104.9 درصد است.

البته بانک مرکزی بر این باور است که یکی از علل مهم بالا بودن رقم تسهیلات و سپرده‌ها در استان تهران، استقرار دفاتر مرکزی بسیاری از شرکت‌ها و موسسه‌های تولیدی سایر استان‌ها در استان تهران بوده و عمده فعالیت‌های بانکی آنها توسط شعب بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری استان تهران انجام می‌شود.

اخبار مرتبط
گرفتن بهره پول جایز نیست. مرحوم حضرت آیت الله العظمی بهجت (ره): سود سپرده ربا و حرام است؛ مگر با معامله شرعیه در قبال سود معین.
این نرخ در هفته پایانی اسفندماه سال 1402 به 23.66 درصد رسیده بود که بالاترین نرخ بهره بین بانکی از آبان ماه به بعد محسوب می شود؛ بیشترین رکورد این نرخ در هفته نخست مهر 1402 ثبت شده است؛ نرخ بهره بین‌بانکی در پایان هفته منتهی به 5 مهر ماه سال 1402 با رکوردشکنی 10 سال به 23.80 درصد افزایش یافته بود.البته بعد از آن روند کاهشی نرخ سود بین بانکی آغاز شد و در هفته نخست آبان ماه به 23.71 درصد کاهش یافت و بعد ان آن وارد کانال‌های پایین‌تر شد.
حداکثر نرخ سود بانکی در سال ۱۴۰۲ هم ۲۲.۵ درصد باقی ماند؛ هرچند مقرر شد بانک‌ها برای تامین سرمایه در گردش طرح‌های با بازدهی، با انتشار اوراق سپرده گواهی خاص، سودهای ۳۰ درصدی هم ارائه دهند. سال ۱۴۰۱ بود که بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده بانکی را ۲۲.۵ درصد و سود تسهیلات را حداکثر ۲۳ درصد اعلام کرد و نرخ‌های بالاتر از آن تخلف اعلام شد. همچنین همان زمان مسئولان اقتصادی و بانکی کشور تاکید کردند که تصمیمی برای تغییر در نرخ سود بانکی ندارند.
نرخ سود معمولاً به توجه به شرایط بازار و تصمیمات بانک‌ها مشخص می‌شود. به همین دلیل، تعیین نرخ سود سپرده اهمیت زیادی در اقتصاد یک کشور دارد. همچنین بانک‌ها برای تامین سرمایه در گردش طرح‌های با بازدهی، با انتشار اوراق سپرده گواهی خاص، سودهای ۳۰ درصدی هم ارائه دهند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها