جمعه, 10 فروردین 1403 2024,March

گردش ضعیف مالی با قانون جدید چک

24 خرداد 1401
گردش ضعیف مالی با قانون جدید چک

به گزارش بانک اول در این قانون سامانه‌ای به نام سامانه صیاد سربرآورده که اشخاص را مجبور به ثبت مشخصات در زمان صدور چک می‌کند، اما سوال اینجاست که در نبود زیرساخت‌های لازم آیا امکان ثبت مشخصات در این سامانه وجود خواهد داشت؟

آیا افرادی که در مناطق محروم و دورافتاده سکونت دارند دسترسی لازم به اینترنت دارند که طبق مصوبات این قانون عمل کنند؟

ضمن آنکه سایه کساد بر سر کسب‌وکارهای این مناطق نیز سنگینی می‌کند و این قانون می‌تواند مشکلات و گرفتاری‌های کسبه را دوچندان کند.

یکی از مولفه‌های اصلی شعار سال ۱۴۰۰ مانع‌زدایی است اما این قانون درواقع یک نوع بوروکراسی اداری و یک نوع مانع است که می‌تواند سرعت معاملات را کاهش می‌دهد. در بحث‌های مربوط به بازار مالی می‌توان چک را یک نوع اوراق مالی قلمداد کرد که این بوروکراسی دولتی می‌تواند گردش مالی را دشوار سازد.

بنابراین به نظر می‌رسد در این قانون نه تنها به شعار مانع‌زدایی عمل نشده، بلکه با ایجاد مانع نیز همراه شده است. مساله قابل ذکر دیگر در زمینه این قانون این است که افرادی که قصد صدور چک داشته باشند باید به بانک مراجعه کنند و در مقابل مامور بانک فرم‌های مربوطه را پر کنند که این مساله در میان افراد بی‌سواد و کم سواد ایجاد مشکل می‌کند. این مساله نیز مطرح است که این قانون می‌تواند اعتماد بین صادرکنندگان و گیرندگان چک را کاهش دهد.

در حالت عادی افراد و کسبه اقدام به صدور چک در وجه شخص دیگری می‌کنند، اما با این قانون امکان صدور چک به راحتی وجود نخواهد داشت. بنابراین این قانون در بازار امروز اقتصاد ایران که کسب‌وکارها دچار رکود و کسادی هستند می‌تواند انجام معاملات را دشوارتر سازد. شاید بهتر این بود که این قانون در کمیسیون‌های تخصصی چکش‌کاری می‌شد و پس از آن در صحن مورد بحث و بررسی قرار گیرد.


* سیدعلی موسوی/نماینده مجلس یازدهم

اخبار مرتبط
پیرو بخشنامه شماره ۶۲۰۷۸‌/۰۲ مورخ ۲۱‌/۳‌/۱۴۰۲ موضوع نحوه تأمین کسری مبلغ چک توسط صادرکننده چک برگشتی؛ بر اساس بررسی‌های صورت گرفته و مکاتبات واصله، در حال حاضر در اجرای تکالیف قانونی ناظر بر انسداد وجوه حساب‌های بانکی متعلق به صادرکننده چک برگشتی و نحوه رفع انسداد از وجوه مسدود شده در اجرای دستورات / آراء‌/ اجراییه‌های واصله از مراجع ذیصلاح قضایی و ثبتی، رویه واحدی در شبکه بانکی کشور وجود ندارد.
پیرو بخشنامه شماره ۶۲۰۷۸‏/۰۲ مورخ ۲۱‏/۳‏/۱۴۰۲ موضوع نحوه تأمین کسری مبلغ چک توسط صادرکننده چک برگشتی؛ بر اساس بررسی‌های صورت گرفته و مکاتبات واصله، در حال حاضر در اجرای تکالیف قانونی ناظر بر انسداد وجوه حساب‌های بانکی متعلق به صادرکننده چک برگشتی و نحوه رفع انسداد از وجوه مسدود شده در اجرای دستورات ‏/ آراء‏/ اجراییه‌های واصله از مراجع ذیصلاح قضایی و ثبتی، رویه واحدی در شبکه بانکی کشور وجود ندارد.
یکی از مهم‌ترین خدمات بانک‌ها، ارائه چک به متشریان متقاضی است و از گذشته تا امروز شاهد انواع مختلف آن مانند چک صیادی و تضمین شده هستیم و امروز با ارائه چک‌های الکترونیک می‌توان از همه چک‌ها به صورت دیجیتال بهره‌مند شد. چک یکی از خدماتی است که بانک برای ارائه ضمانت و تضمین در معاملات، به مشتریان خود ارائه می دهد که بسته به نوع و کاربرد معاملات انواع مختلفی دارد. چک‌های بانکی عادی، تضمینی، رمزدار، تایید شده، موردی، صیادی و الکترونیک، انواع مهم چک بانکی هستند.
در این بین افرادی هستند که با دانستن قوانین و همچنین اطلاع از سخت‌گیری‌های مجازات برای چک بلامحل، این افراد برای اینکه موقعیت خود را از دست ندهند و درگیر دادگاه و مجازات نشوند، اقدام به صدور چک با تاریخ خاص می‌کنند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها