دوشنبه, 10 اردیبهشت 1403 2024,April

زمین رایگان و تسهیلات ارزان چه کسانی را صاحبخانه می کند؟

24 خرداد 1401
زمین رایگان و تسهیلات ارزان چه کسانی را صاحبخانه می کند؟

به گزارش بانک اول در میان رای دهندگان انتخابات ریاست جمهوری مستاجران و افراد فاقد مسکن پرتعداد هستند و این افراد به برنامه های مسکنی نامزدها نظر ویژه ای دارند. هزینه های مستاجر بودن در این روزها که اجاره به اوج قله گرانی رسیده به تنهایی برای مشقت بار کردن زندگی کافی است و اگر نامزدی بتواند اقشار فاقد مسکن را متقاعد کند که آنها را صاحبخانه می کند، رای این افراد به احتمال فراوان به سبد وی سرازیر می شود.

ابراهیم رئیسی از جمله نامزدهایی است که ادعا می کند برای خانه دار کردن مستاجران برنامه دارد و در برنامه وی برای بخش مسکن نیز ساخت ۴ میلیون مسکن با آورده اولیه صفر، زمین رایگان و وام ارزان پیش‌بینی شده است.

بنا به اعلام ایرنا، ایده زمین رایگان در حالی مطرح می‌شود که کارشناسان آن را شکست خورده می‌دانند. تصور زمین رایگان از سال‌ها پیش در اقتصاد کشور وجود داشت. در اوایل انقلاب بخشی از زمین‌های مصادره‌ای به صورت رایگان در اختیار مردم قرار داده شد، اما نتوانست مسأله مسکن را حل کند. پس از آن به دلیل کمبود عرضه زمین، تعاونی‌های مسکن شکل گرفت که آنها نیز بعد از مدتی کنار گذاشته شدند و اکنون دولت زمینی در اختیار ندارد تا آن را به صورت رایگان به سازندگان مسکن عرضه کند.

از سوی دیگر حتی اگر بپذیریم امکان توزیع زمین رایگان برای ساخت مسکن وجود دارد،  چگونه می‌توان عدالت را برقرار کرد و چه تضمینی وجود دارد که مانند سایر سهمیه‌بندی‌هایی که با تبعیض قیمتی همراه بوده‌اند، زمین رایگان نیز به رانتی برای افراد و گروه‌های خاص تبدیل نشود؟

وعده‌ ساخت مسکن از سوی برخی دیگر از نامزدها مثل محسن رضایی نیز مطرح شده به‌گونه‌ای که وی از اجرای طرح «نهضت مسکن ایرانیان» آن هم طبق مصوبه مجلس برای ساخت سالیانه یک میلیون واحد گفته، «همه بانک‌ها را موظف به ارائه وام مسکن می‎کنیم. هرکس ۱۰ درصد پول بیاورد، ۹۰ درصد دیگر را بانک خواهد داد… سالانه یک میلیون واحد مسکن هم با احیای بافت فرسوده خواهیم ساخت.»

اخبار مرتبط
در هفته های گذشته وزارت کار از ما به عنوان رئیس کانون عالی دعوت کرد و جلسه مشورتی برگزار شد. در آن جلسه پیشنهاد افزایش 35درصدی حق مسکن از سوی دولت مطرح شد که در صورت موافقت اعضای شورای عالی کار آن مصوبه به دولت برود. این پیشنهاد برای جامعه کارگری که 70درصد دستمزد خود را صرف اجاره بها می کند بسیار اندک است, اما به عنوان عضوی از جامعه کارگری خواستار برگزاری جلسه شورای عالی کار با حضور تمام شرکای اجتماعی هستیم تا بتوانیم با خرد جمعی فکری به حال شرایط دشوار و سخت معیشت کارگران کنیم.
اداره کل راه و شهرسازی استان تهران مهرماه سال قبل نیز با ارسال پیامک به شرح زیر به متقاضیان نهضت ملی مسکن نسبت به حذف از این پروژه ملی در صورت عدم واریز 240 میلیون تومان تا 20 مهر هشدار داده بود: «اخطار حذف از پروژه،‌ به‌علت عدو واریز آورده اعلامی: متقاضی محترم نهضت ملی مسکن آقا/خانم... ؛ عدم واریز سهم آورده موجب توقف پروژه شده است. چنانچه تا تاریخ 1402/07/20 ساعت 00:00 مبلغ 2/400/000/000 ریال به شماره حساب ... واریز ننمایید از پروژه حذف شده و جایگزینی برای شما انتخاب خواهد شد.»
ماده ۱۳ این طرح که به عنوان ماده(۵) به قانون مالیات‌های مستقیم الحاق می‌شود به دارایی‌هایی همچون املاک اشاره دارد که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شوند.
قیمت اسمی یک مترمربع آپارتمان در تهران، در فاصله سال ۹۰ تا پایان ۱۴۰۲، از یک میلیون و ۹۰۰‌هزار تومان به ۷۵ میلیون و ۷۰۰‌هزار تومان رسید و ۴۰ برابر شد. اما قیمت واقعی مسکن در این فاصله، ۲.۳ برابر شده است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها