ﺳﻪشنبه, 1 خرداد 1403 2024,May

پایان یارانه ۴۵۰ هزار تومانی+دلیل

24 خرداد 1401
پایان یارانه ۴۵۰ هزار تومانی+دلیل

به گزارش بانک اول روند افزایشی نرخ تورم و کاهش ارزش پول در این چند سال گذشته، تا جایی پیشروی داشته است که رقم فعلی یارانه پاسخگوی کمترین هزینه یک خانوار نیست، بر این اساس اخیراً با این توجیه که یارانه پنهانی که پرداخت می‌شود و فقط عده‌ای از مزایای آن منفعت می‌برند بسیار بیشتر از یارانه نقدی آشکار است؛ موضوع افزایش یارانه نقدی در بین سیاستمداران مطرح و هدف از پرداخت آن، قرار دادن این یارانه پنهان در اختیار مردم مطرح می‌شود.

به عنوان مثال در سال ۱۳۹۹ ارزش یارانه‌های پیدا و پنهان کشور، معادل ۱۳۸ میلیارد دلار بوده است، در صورتی که عملاً کمکی به بهبود معیشت مردم نکرده است؛ زیرا علاوه بر توزیع نادرستی که بیشتر به نفع ثروتمندان بوده، نتیجه‌ای جز مصرف بی رویه و کمک به ثروتمندان جامعه نکرده است. حتی گفته می‌شود یارانه پنهان ایران در سال گذشته، بیشتر از یارانه پرداختی در چین هم بوده است.

 

اما این پول کجا رفته است؟
با ساماندهی یارانه‌های پنهان در کشور، چهار میلیارد دلار صرفه‌جویی انجام شده و می‌توان به ۴۰ میلیون نفر ۱۷۸ هزار تومان یارانه پرداخت کرد به نحوی که بنزین و گازوئیل به قیمت واقعی به دهک ثروتمند و به صورت ترجیحی به دهک‌های ۹ گانه دیگر فروخته می‌شود.

همچنین چهار میلیارد دلار دیگر نیز از طریق صرفه‌جویی در نهاده‌های دامی و اساسی به دست می‌آید که با محاسبه مبلغ یارانه فعلی می‌توان ۴۵۰ هزار تومان یارانه نقدی پرداخت کرد، البته این اقدام به‌گونه‌ای انجام خواهد شد که قیمت‌ها تغییر اساسی نکرده و کشور با کمبود بودجه نیز مواجه نباشد.

باوجود این دلایل و توجیهاتی که از سوی موافقان این طرح، ادعا می‌شود پرداخت یارانه ۴۵۰ هزار تومانی کاملاً مبنای علمی و کاربردی داشته و در صورت تحقق این طرح دو تا چهار میلیارد دلار صرفه‌جویی انجام می‌شود که برای پرداخت این مبلغ یارانه به نیمی از ایرانیان کافی است.

 

منابع پرداخت یارانه ۴۵۰ هزارتومانی، تأمین نیست
پرسش اساسی در این باره این است که به رغم آنچه درباره اجرای یارانه ۴۵۰ هزار تومانی گفته شد، آیا واقعاً در شرایط فعلی با احتمال ادامه تحریم‌ها پرداخت این مبلغ به حدود نیمی از جمعیت ایران عملیاتی است یا فقط می‌توان به عنوان شعار انتخاباتی به آن نگاه کرد؟

همچنین باید توجه داشت اگر پرداخت این میزان یارانه اجرایی شود، چگونه می‌توان از همان یارانه‌های پنهان نام‌برده شده مبالغی را برای افزایش یارانه نقدی عده‌ای تعلق داد و نزدیک به نیمی از جمعیت کشور که قطعاً بخشی از آن‌ها هم جز اقشار متوسط قرار می‌گیرند مجبور به تقبل پرداخت مبالغ سنگین برای حامل‌های انرژی و … باشند؟

در این باره کمیل طیبی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: تبدیل یارانه ۴۵ هزارتومانی به یارانه ۴۵۰ هزارتومانی بیشتر از آنکه قابل تحقق باشد یک شعار انتخاباتی است، یارانه‌ای که در دولت نهم و دهم ارائه شد هنوز هم بر همان مبلغ باقی‌مانده زیرا هزینه‌هایی ایجاد می‌کند و منابع آن تأمین نیست.

وی تصریح می‌کند: منابع چنین یارانه‌ای از طریق مالیات ستانی است که با هر مبلغی هم تخصیص یابد در صورت عدم تحقق درآمد، تورم‌زاست همان‌گونه که تجربه یارانه ۴۵ هزارتومانی هم ایجاد این معضل را نشان داد.

این استاد دانشگاه می‌گوید: شاید هدف از افزایش یارانه‌ها در دولت بعدی، ارتقا قدرت خرید مردم مطرح شود اما حتی اگر امکان پرداخت آن وجود داشته باشد، تأثیر کوتاه‌مدت بر قدرت خرید مردم داشته و به دلیل ایجاد کسری بودجه و نبود منابع کافی، در بلندمدت موجب تورم شدیدی می‌شود.

به گفته طیبی در واقع پرداخت همین مبلغ از یارانه هم، در کشور ما تجربه خوبی را برجای نگذاشته و از دیدگاه من پرداخت نقدی با هر مبلغی نادرست است؛ زیرا این اقدام برای نظام‌های مبتنی بر تولید و ارزش افزوده پاسخگو است. اما اکنون که تولید در کشور با موانع بسیار مواجه است از طرفی هم با محدودیت‌های تجارت خارجی روبرو هستیم و دارای نظام مالیاتی کارآمدی نیز نیستیم استفاده از روش پرداخت نقدی یارانه امری مطلوب نیست.

وی تأکید کرد: لازم است دولت‌ها به‌جای پرداخت‌های نقدی از روش‌های حمایتی در قالب سیستم تأمین اجتماعی استفاده کنند تا با حمایت غیرمستقیم از حقوق مردم و مصرف‌کنندگان، شرایط بهتری را برای آن‌ها فراهم نمایند.

 

افزایش یارانه نقدی مترادف با رشد نرخ تورم است
رضا شایان، کارشناس اقتصادی نیز در این باره می‌گوید: افزایش چند برابری یارانه نقدی اگر اجرایی شود سمی کشنده برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود، همین میزان از یارانه هم ممکن است از جمله دلایل مشکلات فعلی و رشد تورم باشد.

این کارشناس تصریح می‌کند: افزایش یارانه نقدی به معنای وفور نقدینگی در بازارها و رشد نرخ تورم است از طرفی نیز منجر به گرانی حامل‌های انرژی می‌شود که مردم را بیشتر تحت فشار قرار می‌دهد، زیرا گرانی حامل‌ها و بالا رفتن تورم را با شدت بیشتری تجربه خواهند کرد.

وی می‌افزاید: علاوه بر این تقریباً نیمی از جمعیت یارانه دریافت نمی‌کنند و در میان این جمعیت، افرادی با شرایط مالی متوسط وجود دارد که این اقدام بی عدالتی نسبت به آن‌ها است، با وجود قطعیت رشد تورم، افزایش یارانه نقدی در قدرت خرید اقشار تحت حمایت هم تأثیر چندانی نداشته و باعث افزایش چالش‌های اقتصادی برای مردم می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: کاملاً واضح است بالا رفتن تورم یعنی گران‌تر شدن زمین، مسکن، خودرو، طلا و سایر اقلام اساسی و غیراساسی که مردم احتیاج دارند. بنابراین حتی آن دسته از افراد که دریافت‌کننده این یارانه هستند نیز با موج جدید گرانی‌ها روبرو می‌شوند که لازم است مبلغی بیش از یارانه را برای جبران تورم خرج کنند./ایمنا

اخبار مرتبط
با آغاز دولت سیزدهم به ریاست شهید جمهور سید ابراهیم رئیسی، مبلغ یارانه‌های نقدی ثابت بود تا اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ که مبلغ یارانه نقدی و معیشتی به ۳۰۰ هزار تومان برای دهک‌های چهارم تا نهم و مبلغ ۴۰۰ هزار تومان برای دهک‌های اول تا سوم رسید و در واقع این مبلغ با افزایش یارانه در سال ۱۴۰۱، حدود هشت برابر افزایش یافت.
بر اساس تغییراتی که در بهمن ماه سال گذشته در زمان واریز یارانه‌های خانوارهای مشمول حمایت دولت، اعمال شد، یارانه نقدی و معیشتی از بیستم هر ماه به آخر ماه موکول شده است.
خاندوزی گفت: گزارش‌ها به معاون اول ارائه خواهد شد و در صورت نیاز به تدابیر فوریتی، این اتفاق رخ خواهد داد. روز گذشته نیز صولت مرتضوی در آیین افتتاحیه «رصدخانه ملی رفاه ایرانیان» با بیان اینکه امروز شاهد تحقق یکی از برنامه‌های محوری دولت و وزارتخانه هستیم گفت: این برنامه‌ای است که از دهه گذشته شروع شده و سیر تکاملی خود را سپری می‌کند.
دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ ردیف اعتباری جداگانه برای قانون حمایت از حقوق معلولان در نظر نگرفت و اعتباراتِ مربوط به این قانون را در اعتبارات کل سازمان بهزیستی دید، که این اقدام مشکلِ کمبودِ بودجه‌ی اجرای قانون را بیش از پیش افزایش داد. در طول این سالها، افراد دارای معلولیت به‌عدم اجرایِ موادِ قانون حمایت از معلولان معترض بوده‌اند. آن‌ها بارها بابتِ‌عدم اجرای ماده ۲۷، ناچیز بودنِ مستمری‌ها، مبلغِ بسیار کم حق پرستاری، بی‌توجهی به مواد مربوط به اشتغال معلولان و غیره اعتراض کرده‌اند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دیدگاه کاربران
آریا مهری
ارسال شده در : چهارشنبه 25 خرداد 1401

باشه شما درست میگی،یارانه دادن خوب نیست،پس طرح شما واسه این یارانه های پنهان که بیشتر به طبقات بالا می رسه چیه؟ نکنه دوباره میخواهید طرح دلار ۴۲۰۰ رو ادامه بدید،مگه نمی بینید رانتخوارها دلار ۴۲۰۰ رو میگیرن که مثلا کابل وارد کنن ۸۰ درصدش رو تو بازار آزاد میفروشن با بقیه اون کالا وارد میکنن ولی با قیمت دلار آزاد به مردم میفروشن ،،،روزی ۲۵۰۰ میلیارد تومن دولت پول چاپ میکنه ،نمیگید آثار تورمی داره ،چندرغاز یارانه میدن صبح تا شب از تورم صحبت میکنید ،،،نکنه شما جزوه گروه دریافت کنندگان دلار ۴۲۰۰ هستی ،،،،این پول ها که داره حیف و میل میشه بگذارید قدری از آن هم به مردم برسه ،،،ممکنه لطفا؟

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها