جمعه, 28 اردیبهشت 1403 2024,May

اختصاص سهام عدالت به عنوان وثیقه؛ خوب یا بد؟

24 خرداد 1401
اختصاص سهام عدالت به عنوان وثیقه؛ خوب یا بد؟

به گزارش بانک اول پیمان حدادی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به طرح وثیقه گذاری سهام عدالت برای دریافت تسهیلات اظهار کرد: بعید می‌دانم که بانک‌ها سهام را به عنوان وثیقه وام بپذیرند. مگر اینکه به عنوان مثال حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد ارزش روز سهام را مبنای وثیقه و اعتبار قرار دهند. اینکه این کار چه کمکی به بازار می‌کند؛ قاعدتا کسی که فروشنده سهام است، سهم خود را نمی‌فروشد. چرا که به هر حال از وامی که گرفته می‌تواند از طریق فعالیتی که مد نظر دارد وجوه نقد مورد نیاز خود را تامین کند.

او در ادامه بیان کرد:، اما بعید به نظر می‌رسد که این طرح عملیاتی شود. زیرا به هر حال کسی که وام می‌گیرد، با یک ریسک بسیار مهم همراه است. ریسک از این قرار است که افراد زمانی که وام را می‌گیرند بایستی یک هزینه به عنوان بهره‌ پرداخت کنند و از آن طرف احتمال دارد با توجه به شرایط فعلی بازار همان دارایی  که سهام است، روز به روز از ارزشش کمتر شود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: یعنی از یک طرف ارزش دارایی فرد کمتر می‌شود و از طرف دیگر بدهی اش به علت هزینه بهره، افزایش پیدا می کند؛ بنابراین این مسئله برای اینکه سهامداران از سهام خود به عنوان وثیقه استفاده کنند، ریسک بزرگی محسوب می‌شود. از همه مهم‌تر اینکه آن چنان مبلغ قابل توجهی نیز اعتبار داده نمی‌شود.

او ادامه داد:در مورد سهام عدالت حدود ۷ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می شود که عدد خاصی باشد که بتواند به بازار سرمایه و همچنین خود فرد کمکی کند. در مجموع این طرح را نه خیلی عملیاتی و موثر نمی بینیم.

حدادی در ادامه اظهار کرد: کسی که یک میلیارد تومان پرتفوی دارد را در نظر بگیرید. اگر بتواند از طریق ۵۰۰ میلیون تومان آن وام بگیرد، اولا در طول یکسال ۲۰ درصد بهره دارد. از طرف دیگر آن یک میلیارد هم اگر به فرض ۱۰ تا ۱۵ درصد ضرر کند، حدود ۱۵۰ میلیون ضرر می‌کند. در مجموع ۲۵۰ میلیون تومان بابت یک وام  ضرر می‌کند. پس اجرایی شدن چنین طرحی بعید به نظر می‌رسد.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه چه زیرساخت‌هایی برای موثر واقع شدن این طرح لازم است؟، تاکید کرد: مهم‌ترین نکته این است که بازار به یک تعادلی برسد تا اینکه سهام به عنوان یک دارایی پذیرفته شود. درست است که اکنون سهام، یک دارایی جداگانه محسوب می‌شود، اما ارزش آن مشخص نیست. زیرا هر روز بازار منفی است و ارزش آن نه برای سهامدار مشخص است و نه برای بانک که می‌خواهد آن را به عنوان وثیقه قبول کند.

حدادی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر بازار اصلا شرایط عادی ندارد و در یک وضعیت بحرانی قرار دارد. به عنوان مثال، فرض کنید که قیمت سکه و ارز در حال سقوط باشد؛ پس معمولا کسی این دو را به عنوان وثیقه قبول نمی‌کند. زیرا بازار روند نزولی دارد. برای سهم نیز به همین شکل است. فکر می‌کنم این موضوع بیش‌تر یک مانور رسانه‌ای است تا اینکه در عمل انجام شود.

اخبار مرتبط
در حال حاضر هیچگونه ثبت نامی برای سهام عدالت وجود ندارد و اعطای سهام عدالت به جاماندگان منوط به این مورد است که هیأت دولت منابعی را برای توزیع سهام اختصاص دهد. بر همین اساس هرگونه لینک، تماس، پیامکی و... مبنی بر ثبت نام سهام عدالت جاماندگان کلاهبرداری خواهد بود و امیدواریم که افراد به این نکات توجه کافی را داشته باشند تا فریب نخوردند. بنابر این مردم حتما باید اخبار مربوط به حوزه سهام عدالت را از از رادیو و تلویزیون و رسانه‌های رسمی پیگیری کنند تا خدایی نکرده در این حوزه دچار چالش نشوند.
در وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص بهبود وضعیت بازار اجاره بها طی گفت: قانون ساماندهی اجاره بهای مسکن طی امروز و فردا برای اجرا به دولت ابلاغ می شود و ابلاغ آن ظرفیت های جدیدی را به وزارت راه وشهرسازی می دهدو این قانون نقش تنطیم گیری با نفوذ بالاتری را در پی دارد.
طبق گفته سرپرست سازمان خصوصی سازی نیز چنانچه فردی مشمول سهام عدالت جاماندگان نشود، می‌تواند اعتراض خود را به وزارت رفاه منتقل کند. اما وزارت رفاه بلافاصله در بیانیه‌ای اعلام کرد: از مردم و متقاضیان دریافت سهام عدالت تقاضا می‌کنیم از مراجعه حضوری و تماس با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص سهام عدالت خودداری کنند.
افراد برای تعیین سهام متوفیان خود می‌توانند به شعب بانک‌ها یا کارگزاری‌های منتخب اعلامی مراجعه کنند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها