جمعه, 28 اردیبهشت 1403 2024,May

واریز مبلغ ۶۰۰ هزار تا ۳ میلیون تومان به حساب بازنشستگان

24 خرداد 1401
 واریز مبلغ ۶۰۰ هزار تا ۳ میلیون تومان به حساب بازنشستگان

به گزارش بانک اول درحالی که قرار بود مابه التفاوت حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی اول تیرماه واریز شود، تاکنون این مسئله محقق نشده است و سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به دلایل این تأخیر، به اعلام اینکه این مبلغ نهایت در تیرماه واریز می‌شود، اکتفا کرده است.


اما واریز این تفاوت حقوق بازنشستگان چه مسئله‌ای دارد؟ در فروردین ماه امسال با اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، حداقل حقوق یک بازنشسته با ۳۰سال خدمت و با شرط داشتن همسر و ۲ فرزند، ۴ میلیون و ۲۰۰هزار تومان اعلام شد. اما در این واریزی‌ها اشکالاتی رخ داد و حقوق برخی بازنشسته‌ها کم واریز شد. این ایراد‌ها تا حدی بود که سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد غیرحداقل بگیران (سایر سطوح دستمزدی) در اردیبهشت ماه حقوق بیشتری می‌گیرند و مابه التفاوت آن با فروردین ماه را نیز دریافت می‌کنند. اما این مابه التفاوت نه تنها در اردیبهشت ماه واریز نشد، بلکه وعده واریز آن با حقوق ماه اخیر نیز عملی نشده است.

 

انتقاد بازنشستگان از تأخیر در واریز

یک شهروند در پیامکی نوشته است: «لطفا پیگیری کنید چرا مابه التفاوت بازنشستگان تأمین اجتماعی مربوط به فروردین ماه که قرار بود تا اوایل خردادماه پرداخت شود، پرداخت نشده است.» شهروند دیگری نوشته است: «تیرماه دارد به نیمه می‌رسد، پس تفاوت حقوق فروردین ماه چه شد؟ در خبر‌ها آمده بود که آخر اردیبهشت یا اوایل خردادماه پرداخت می‌شود، پس چه شد؟ چرا این قدر وعده می‌دهید؟» بازنشسته دیگری هم نوشته است: «این بار باور کنیم که در تیرماه مابه التفاوت بازنشستگان سایر سطوح مربوط به فروردین ماه۱۴۰۰ پرداخت می‌شود؟ اینکه می‌گویم این بار باور کنیم به این دلیل است که تأمین اجتماعی وعده داده بود مابه التفاوت در خردادماه واریز می‌شود، اما نشد! امیدوارم که این بار حقیقت داشته باشد.»

 

یکی دیگر از بازنشستگان هم نوشته است: «از قرائن چنین پیداست که هنوز چیزی نشده، بعد از افزایش حق وحقوق بازنشستگان، اوضاع مالی تأمین اجتماعی خوب نیست و این سازمان به روغن سوزی افتاده و هنوز تفاوت حقوق فروردین ماه را واریز نکرده است. پرداخت بموقع حقوق بازنشسته‌ها مسئله‌ای بسیار حیاتی است و شوخی بردار نیست که بخواهید به دلیل کوتاهی‌ها در اخذ مطالبات خدای ناکرده پرداخت‌ها را در ماه‌های آینده به تعویق بیندازید.»

 

جزئیاتی از وام ضروری بازنشستگان تامین اجتماعی

مبلغ وام ضروری بازنشستگان ۷ میلیون تومان بوده و قرار است به صورت غیرحضوری ثبت نام و پرداخت شود. پس از ثبت نام متقاضیان و ارسال اطلاعات به بانک عامل، اطلاعات هویتی افراد باتوجه به قوانین و مقررات بانک عامل بررسی و در صورت داشتن شرایط لازم، پیامکی به شماره همراه اعلام شده فرد متقاضی فرستاده می‌شود. با تأیید و موافقت فرد برای دریافت وام، این مبلغ به حساب وی واریز می‌شود. وی می‌گوید: زمان دقیق ثبت نام وام ضروری برای بازنشستگان بعدا اعلام می‌شود.


اولویت دریافت وام ضروریه بازنشستگان کسانی هستند که تاکنون وامی دریافت نکرده اند و آن دسته از مستمری بگیرانی که وام دریافت کرده اند و درحال پرداخت اقساط هستند، نمی‌توانند دوباره تقاضای دریافت وام کنند. همچنین بیماران خاص و صعب العلاج و افرادی که فرزندان آن‌ها در شرف ازدواج یا درحال جابه جایی مسکن برای اجاره نشینی هستند، با ارائه مدرک معتبر در اولویت پرداخت قرار دارند.

اخبار مرتبط
اگر شورای نگهبان با مصوبه مجلس موافقت کند، روزهای غیرکاری هفته در کل کشور مثل شرایط فعلی تهران به دور روز افزایش پیدا می‌کند؛ خانوارها وقت بیشتری برای دورهم بودن دارند، آرزومندان خواب در صبح روز جمعه به مراد دلشان می‌رسند و از این به بعد احتمالاً آرزوی خواب در صبح روز یکشنبه را خواهند داشت! فعالان اقتصادی نیز با افزایش مطابقت تعطیلات هفتگی کشور با جهان می‌توانند بیشتر و بهتر به تجارت و امور اقتصادی بپردازند.
در سال‌جاری دریافت لاستیک دولتی با کمی تغییرات همراه بوده و برای دریافت این محصول باید مدارکی مانند برگ سبزخودرو، کارت ماشین و کارت ملی صاحب خودرو را داشته باشیم و به نشانی اینترنتی kala.ntsw.ir مراجعه کنیم.
به نظر می‌رسد که تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در اقتصاد بی‌تاثیر نبود. این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: البته در ایام کرونا ثابت شد که خیلی از شاخ و برگ‌های دولت زیادی است و می‌توان خیلی از کارها را به راحتی پیش برد. رشیدی‌کوچی در خصوص اینکه چه کسانی مخالف تعطیلی شنبه‌ها بودند، گفت: آن طیفی که خیلی تلاش می‌کردند تا شنبه تعطیل نشود، برخی از دوستان جبهه پایداری بودند و همچنین عزیزانی که نگاهشان به دولت خیلی نزدیک است. به نظر می‌رسید که نگاه دولت تعطیلی پنج‌شنبه بود.
در لایحه جدید دولت، تبصره ۱ ماده ۷ قانون کار به این شکل اصلاح شده که در کلیه مشاغل – چه مستمر و چه غیرمستمر- حداکثر مدت قرارداد موقت ۵ سال است و بعد از ۵ سال اگر کارگر همچنان در آن شغل که فرقی نمی‌کند مستمر باشد یا غیرمستمر، اشتغال داشته باشد، قرارداد او به قرارداد کار دائم تبدیل می‌شود. طبیعی‌ست که بازهم اگر کارگاه تعطیل شود یا کار خاتمه یابد، قرارداد قابل خاتمه یافتن است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها