چهارشنبه, 19 اردیبهشت 1403 2024,May

پنج نکته ناگفته ساخت 1 میلیون خانه که مستاجران قبل از ثبت‌نام باید بدانند

24 خرداد 1401
پنج نکته ناگفته ساخت 1 میلیون خانه که مستاجران قبل از ثبت‌نام باید بدانند

به گزارش بانک اول طرح احداث 1 میلیون مسکن در سال امید به خانه دار شدن را در بسیاری از مستاجران زنده کرده و قیمت مسکن را با وجود تداوم افزایش تورم در تمام بخش های اقتصادی از جهش باز داشته است. این طرح در آستانه اجرایی شدن است به صورتی  که معاون وزیر راه وشهرسازی اعلام کرد از دو هفته دیگر ثبت نام برای واحدهای طرح جهش مسکن آغاز می شود.

محمود زاده گفته است به زودی فراخوان می دهیم و از همه خانواده های فاقد مسکن دعوت می کنیم در این طرح ثبت نام کنند و از مزایای این پروژه استفاده کنند. ظرف دو هفته آینده  ثبت نام شروع می شود. ممکن است سایت جدیدی را در نظر بگیریم یا در صفحه اقدام ملی ثبت نام را انجام دهیم.

واقعیت این است که قیمت تمام شده مسکن که بخش مهمی از آن قیمت مصالح است نسبت به یک سال گذشته به شدت افزایش یافته اما از 3 ماهه پایانی سال 99 تاکنون شاهد جهش قیمت مسکن نبوده ایم. تردیدی نیست که بخشی از ثبات قیمت ها در بازار مسکن را می توان به طرح احداث یک میلیون مسکن نسبت داد چرا که چنین طرحی انتظارات تورمی را دست کم تا مدتی از بازار مسکن دور نگه داشته است.

اجرای سریع و شفاف شدن روش تامین مالی؛ شرط لازم برای خوش بینی

ادامه دار بودن خوش بینی به طرح ساخت یک میلیون مسکن و کنترل انتظارات تورمی در بازار مسکن مستلزم اجرای سریع این طرح است به صورتی که پیشرفت مراحل آن برای مردم ملموس باشد اما موضوع قیمت تمام شده ساخت مسکن در این طرح و روش تامین منابع مالی لازم برای آن همچنان به صورتی ابهام آمیز باقی مانده و موجب دغدغه افراد فاقد مسکن و مستاجرانی است که ذینفعان اصلی این طرح به شمار می آیند.

به تازه گی فرهاد بیضایی رئیس اسبق گروه مطالعات مسکن دانشگاه علم و صنعت بر این نکته تاکید کرد با وجود آن که ظرفیت تولید فولاد و سیمان به عنوان مهمترین مصالح ساخت مسکن در کشور امکان اجرای چنین طرح عظیمی را میسر می کند اما هنوز مشخص نیست منابع مالی لازم برای ساخت یک میلیون مسکن چگونه قرار است تامین شود.

 

هزینه هایی که 2 برابر شده را چه کسی باید بپردازد؟

روزنامه دنیای اقتصاد نیز در گزارشی به موضوع طرح احداث یک میلیون مسکن پرداخته و با توجه به الگویی که برای ساخت مسکن ملی در حال اجراست و ساخت یک میلیون مسکن نیز به احتمال فراوان نمی تواند خارج از این الگو انجام شود، نوشته است؛ با این که طرح احداث یک میلیون مسکن در سال، به مرحله «فراخوان عمومی برای ثبت‌نام» رسیده، اما 5 نکته مهم و ناگفته درباره «قیمت ساخت مسکن دولتی» و «سهم سه ضلع پرداخت‌کننده هزینه‌ها» وجود دارد.

اگر بخواهیم مخلص کلام گزارش دنیای اقتصاد را بازگو کنیم باید گفت این 5 نکته را می توان در یک جمله خلاصه کرد و آن جمله این است که واقعیت بازار ساخت‌وساز نشان می‌دهد میانگین هزینه ساخت مسکن (بدون احتساب بهای زمین) از ۷ میلیون تومان در مترمربع عبور کرده و این درحالیست که در محاسبات مسئولان، این هزینه ۳میلیون تومان است.

از سوی دیگر در طرح عظیم احداث مسکن توسط دولت هیچ صحبتی از «سهم دولت» نمی‌شود در حالی که سهم دولت در این طرح بسیار مهم است و محاسبه رسمی حکایت از آن دارد که فقط هزینه تامین آب و برق را برای هر واحد بیش از ۲۰ میلیون تومان خواهد بود.

سهم آورده 450 میلیون تومانی متقاضیان به درستی اطلاع رسانی نشده است

به نوشته دنیای اقتصاد در حال حاضر هزینه ساخت هر واحد مسکونی دولتی‌ساز از حدود 300 میلیون تومان به 600 میلیون تومان افزایش یافته است که از این میزان فعلا 150 میلیون تومان وام بانکی و مابقی معادل 450 میلیون تومان سهم متقاضیان یا آورده متقاضیان است.

همه این ارقام با لحاظ تورم صفر هزینه ساخت مسکن در ماه‌های آینده در نظر گرفته شده است.از سوی دیگر 250 هزار نفر متقاضی واجد شرایط مسکن ملی که تاکنون اقدام به واریز آورده نقدی کرده‌اند هر کدام حول و حوش 40 میلیون تومان به شبکه بانکی واریز کرده‌اند.محاسبات نشان می‌دهد در صورتی که هزینه 600 میلیون تومانی ساخت هر واحد مسکن ملی را مبنای هزینه تمام شده این واحدها برای متقاضیان بدانیم هم‌اکنون کمتر از 10 درصد از سهم متقاضیان در تامین مالی مسکن ملی محقق شده است. این موضوع نشان می‌دهد واقعیت تغییر هزینه ساخت مسکن ملی به درستی به متقاضیان اطلاع‌رسانی نشده است.

در ادامه 5 نکته ای که روزنامه دنیای اقتصاد به عنوان ناگفته ها و نیمه پنهان این طرح مطرح کرده و بهتر است افرادی که متقاضی خانه دار شدن متقاضی با طرح هستند – و در راس آنها مستاجران – بیشتر به این نکات توجه کنند را به اختصار مرور می کنیم.

1. هزینه ساخت مسکن‌های دولتی‌ساز دو برابر شده است.

2. آورده نقدی 40 میلیون تومانی کفایت نمی‌کند و در گام اول باید به 80 میلیون تومان افزایش یابد.

3. مشارکت پایین متقاضیان در طرح اقدام ملی نیازمند یک آسیب‌شناسی دقیق برای علت‌یابی است.از مجموع 400 هزار واحد مسکن ملی برنامه‌ریزی شده تنها 240 هزار متقاضی اقدام به واریز آورده اولیه کرده‌اند.

4. هزینه‌های دولت اطلاع‌رسانی نشده است.

5. پیشرفت فیزیکی طرح مسکن دولتی ساز بسیار اندک است.

دنیای اقتصاد در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به موضوع مهم سهم متقاضیان در طرح های ساخت مسکن توسط دولت نوشته است؛ مهم‌ترین شرط تکمیل و تحویل به موقع واحدهای دولتی‌ساز تامین به موقع سهم متقاضیان است، اطلاع‌رسانی درباره واقعیت هزینه‌ای و قیمت تمام شده این واحدها باعث می‌شود تنها متقاضیانی به این طرح ورود کنند که به موقع قادر به تامین آورده خود هستند.

در غیر این صورت پروژه‌ها مشمول تاخیر و برخورد با تورم‌های مکرر و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده خواهند شد که هم متقاضیان وهم متولی مسکن را به دردسر می‌اندازد.مشابه تجربه‌ای که در مسکن مهر دیده شد.

اخبار مرتبط
اصول قوانین املاکی برای بستن قرار داد، معمولا ثابت است. مگر اینکه نیاز به تغییرات مهمی باشد. کسانی که می خواهند کار املاکی انجام بدهند در ابتدا لازم است که این قوانین را بدانند. همچنین کسانی که به دنبال خرید و فروش خانه خود هستند، اگر از این قوانین اطلاعی نداشته باشند به مشکل می خورند.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در فروردین‌ماه سال 1403 حاکی از آن است که از مجموع 1508 واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا 5 سال ساخت با سه
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید درباره آخرین وضعیت شناسایی خانه‌های خالی در شهرهای جدید گفت: تاکنون بالغ بر ۳۰ هزار واحد مسکونی خالی در شهرهای جدید شناسایی شده است که به تمام مالکان آنها جهت تعیین تکلیف و معرفی ساکن، اخطار داده شده است. محتکران بدانند شهرهای جدید دیگر بهشت آنها نخواهد بود.
مهرداد بذرپاش با بیان این‌که مهم‌ترین مولدسازی تاریخ حوزه مسکن در حال روی دادن است، اظهار کرد: ۱۲۸ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر در حال ساخت است که برای این پروژه‌ها یک ریال متقاضی واریز نکرده و هیچ وام بانکی ندارند. هیچ ریالی در بودجه به این پروژه‌ها تخصیص داده نشده اما تمامی آنها به پایان رسیده است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها